Zöldhulladék - új kihívás előtt az önkormányzatok és a lakosok

Lead kép

Vége az avarégetésnek

Korábban a települések maguk szabályozhatták, hogy a lakosság elégetheti-e a kertben keletező avart, gallyakat, fűnyesedéket, és ha igen, akkor milyen időszakokban tehetik ezt. Jövő évtől azonban megszűnik ez a lehetőség, a helyi rendeletek, tartalmuktól függetlenül érvényüket vesztik, így más megoldást kell találni a zöldhulladék kezelésére.

Bár az önkormányzatok nagy része eddig is biztosította a lakosság számára a kerti biomassza elszállítását, vagy helyi komposztprogramokkal segítette őket, a januári változások miatt nagyobb sebességre kell kapcsolniuk. Csömörön több olyan helyi program fut, amiből érdemes más önkormányzatoknak is tanulni, ezért a Tiszta levegőt! – AWAIR projekt keretében, július elején a TÖOSZ-szal közösen szakmai látogatást szerveztünk a Pest melletti településre.

Zöldhulladék szakmai nap

Zöldhulladék szakmai nap

 

De mi jöhet helyette?

A szakmai találkozón Csömör polgármestere, Fábri István elmondta, hogy hosszú évek kitartó és következetes munkája kellett a mostani, mondjuk így, füstmentes állapotokhoz. Az avarégetés évek óta tilos a településen, nincsenek időszakos, évszakhoz, naphoz vagy napszakhoz kötött engedmények.

Fábri István Csömör polgármestere

Fábri István Csömör polgármestere

 

De akkor mi van helyette? A lakossági zöldhulladék szelektív elszállítása a regionális hulladékos cég dolga, de az önkormányzat azon van, hogy a biomassza inkább maradjon helyben, és komposztként hasznosítsák újra. Ezért a helyiek folyamatosan, ingyenesen juthatnak komposztálóládákhoz az önkormányzat szolgáltatócégétől.

(Zuglóban is ingyenesen kaphatnak komposztkeretet a helyiek, az akciókat érdemes az önkormányzat honlapján figyelni!)

Régi-új módszerek

Igaz, hogy a komposztálás a világ legegyszerűbb dolga, de egy olyan településen, ahol annyi a fővárosból kiköltöző, a régi praktikákat is újra kell tanítani, és folyamatosan kommunikálni. Ezért a ládák mellé oktatás, képzés is jár, amibe egy helyi civil szervezetet is bevonnak. A csömöri kertbarátok köre nyitott komposztkertjében fogadják is helyiek zöldhulladékát, és egyben mintakertként is szolgál.

Komposztkert Csömörön

Komposztkert Csömörön

A közterületeken keletkező zöldhulladékot a települési szolgáltató telephelyén működő komposztüzemben dolgozzák fel, az érett komposzt pedig növényi tápanyagként visszakerül a körforgásba.

Sokaknak még újdonság a komposztlás

Sokaknak még újdonság a komposztlás

 

A lakosságnál keletkező nagyobb ágak, gallyak aprítására is lenne saját önkormányzati kapacitás, az ágdaráló lakossági kölcsönzése egyelőre kísérleti fázisban van.

A megelőzésre is szükség van

A világ összes komposztládája sem lesz elég, ha a házikertekben mindenütt 4,5 cm-esre nyírott angol gyep és elbomlani alig-alig hajlandó tuja az uralkodó. A csömöriek szeretnék újra divatba hozni a haszonkerteket, mert így amellett, hogy család saját zöldséghez, gyümölcshöz jut, kevesebb lesz a fűnyesedék, így kevesebb a tárolás, elszállítás. A csömöri önkormányzat a koronavírus idején ajándék vetőmagokkal ösztönözte a családokat a házi termelésre. A kezdeményezésből nem csak cukkini, paradicsom és tök, de igazi kertbarát közösség is kinőtt.

 

A beszélgetés során szóba került az is, hogy az önkormányzat is csökkentheti a közterületeket keletkező zöldhulladék mennyiségét, ha a tökéletesre nyírt gyep helyett inkább ritkábban kaszált, méhbarát, (vad)virágokkal tarkított zöldsávokat, parkrészeket tart fenn.

Szakmai nap Csömörön

Szakmai nap Csömörön