Tiszta levegőt! AWAIR

 

Az AWAIR projekt komplex megközelítésben kezeli a levegő minőségének kérdéseit. Felismerve, hogy a levegő nem áll meg a települések határain, a mérési, beavatkozási lehetőségeket nagyobb léptékben, Budapest funkcionális városi térségében (Functional Urban Area – FUA) vizsgálja. Ebben a közel 3 millió lakost felölelő, nagyjából Budapest kiterjedt agglomerációját lefedő térségben kíván az itteni településekkel összehangoltan cselekedni.

levegominosegi agglomeracio

Az AWAIR projekt azon dolgozik, hogy tisztább legyen Budapest és környéke levegője, és az emberek megfelelő ismereteket kapjanak a levegő állapotáról.

 

Eredmények

2019 januárjában 1 hónapon át mérte Zugló levegőjét az Országos Meteorológiai Intézet mobil levegőminőség-mérő laboratóriuma.

Létrejött az Önkormányzati Levegőminőség-védelmi Platform, az aktív, a tiszta levegőért tenni akaró önkormányzatok tudásmegosztó közössége.

A Budapest és környéki lakosság véleményét a települési levegő minőségéről, a fő szennyezőkről és zavaró tényezőkről, valamint a legfontosabb cselekvési irányokról az itt letölthető elemzésben ismerheti meg.

 

Nemzetközi célkitűzések

  • Nemzetközi stratégia a városi tervek koordinációjára az egyes Funkcionális Városi Területek esetében
  • Nemzetközi koncepció és akcióterv az egyes Funkcionális Városi Területek közötti tudásmegosztás érdekében
  • Nemzetközi módszertan az extrém légszennyezettségi helyzetek kezelése során alkalmazott intézkedések hatékonyságának mérésére
  • Lakosság és érintettek riasztására használ eszközök kidolgozása az extrém légszennyezettségi helyzetek esetében
  • Döntés-előkészítési eszközök extrém légszennyezettségi helyzetekre
  • Módszertan az érintettek által extrém légszennyezettségi helyzetekben alkalmazott módszerek értékelésére
  • Mintaprojekt kidolgozása kárenyhítési és alkalmazkodási akciókra extrém légszennyezettségi helyzetek esetén
  • A legjobb gyakorlatokat bemutató képzés az extrém légszennyezettségi helyzetek kezelésére vonatkozóan a legfontosabb érintetteknek