Szennyezhetik a beltéri levegőt a fatüzelésű kályhák és kandallók

Lead kép

Meghitt, téli hangulatot áraszt, azonban háromszorosára nőhet a veszélyes szennyező részecskék aránya a szobák levegőjében, ha használunk otthon fatüzelésű kályhát vagy kandallót – figyelmeztetnek tudósok egy új kutatás eredményei alapján, amiről a Guardian számolt be.

A kutatók több száz begyújtott kandallónál és kályhánál mérték pár percenként az otthonokban a levegő szennyezettségét. Úgy tűnik, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy amikor kinyitjuk a kandalló, vagy kályha ajtaját, hogy újból fát tegyünk a tűzre, apró részecskék kerülnek a levegőbe. Minél többször teszünk újra fát a tűzre, értelemszerűen annál szennyezettebb lesz a helyiség levegője. Ezek a részecskék pedig képesek áthatolni a tüdőn és a szervezetbe kerülve számos, súlyos egészségügyi problémához vezethetnek, különösen az idősebbek és a gyerekek esetében.

A tudósok szerint gyerekek és idősek közelében nem is szabadna használni kályhát és kandallót. Az eltüzelt fa füstjében ugyanis rákkeltő benzol és formaldehid is lehet.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi brit szabályozás szerint hiába rendelkeznek a fűtőtestek füstszűrővel, az csak a kültéri légszennyezést csökkenti. A szakértők szerint egészségügyi figyelmeztetéssel szabadna csak árusítani a kályhákat és a kandallókat.

forrás: hvg.hu