A beltéri légszennyezésről

Lead kép

 

Kemikáliák otthon

A belső terekben használt tárgyak és készítmények egy része hatással van a levegő minőségére. Például a burkolóelemeből, műanyagokból, festékekből, bútorokból nagy mennyiségben távozhatnak illékony szerves szennyezők (VOC) – ezen anyagok koncentrációja a belső terekben magasabb, mint a szabadban. A légfrissítők, egyes takarítószerek alkalmazása tovább ronthatja a helyzetet, hiszen ezek a készítmények is gyakran tartalmaznak káros vegyületeket.

Válasszunk vizes alapú festékeket, kis oldószer-kibocsátású termékeket, és felújítást vagy új bútor beszerzését követő hónapokban gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről.

 

Penész

A nedves lakások szennyezője, a penész nemcsak esztétikai kérdés. A penészgombák légzőszervi megbetegedések kialakulását okozhatják – az asztmás és allergiás reakciók kiváltása mellett fertőzést, irritációt, mérgezést okozhatnak. Hazai vizsgálatok szerint a penészes lakásokban élő gyerekeknél kétharmaddal magasabb az asztma és az allergia kialakulásának esélye. Ráadásul a penész a tapéták, faelemek, festékek károsodását is elősegíti.

A penészedés megszüntetésére a falak szigetelése, a párakibocsátás csökkentése vagy a szellőzés javítása lehet a megoldás.

 

Poratkák

A poratkák elsősorban a lakásokban lévő textíliákban élnek, és a levegőbe kerülő kiszáradt ürülékük számos embernél okoz irritációt, allergiás tüneteket, sőt, az asztma kialakulását is elősegítik. Ellenük a beltéri levegő páratartalmának alacsonyan tartásával, a hatékony szűrővel ellátott porszívók alkalmazásával, illetve a textíliák legalább 60°C-os mosásával tudunk védekezni. Porallergiásoknak célszerű sűrű szövésű, úgynevezett atkabiztos huzattal ellátott matracot, ágyneműt használni.

 

A főzés is lehet szennyező

A konyhában is célszerű a megfelelő páraelszívásról, légcseréről, gondoskodni, ugyanis a főzésből, sütésből származó légszennyezés is egészségügyi kockázatot jelenthet. A gáztűzhelyek használata során egészségkárosító hatású anyagok – nitrogén-oxidok, szén-dioxid, szénmonoxid – termelődnek, a kifutott, odaégő ételekből pedig poliaromás szénhidrogének kerülhetnek a levegőbe.

Általánosságban kerüljük, hogy égéstermékek jussanak a lakásba, például dohányzás, füstölők által.

 

Szellőztetés: ennek is megvan a trükkje

A beltéri légszennyezés elkerülése érdekében szellőztessünk rendszeresen, akkor, amikor a legalacsonyabb a kinti levegő szennyezettsége. Ahol a közlekedés a fő szennyező, ott inkább a hajnali órákban, ahol pedig a fűtés, ott általában a kora délutáni órákban ajánlott kitárni az ablakokat rövid időre. Ha gépészeti megoldásokat (szellőző, páraelszívó, légkondicionáló) használunk akkor gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról, enélkül ugyanis ronthatunk beltéri a levegő minőségén. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő legyen az oxigénellátás azokban a helységekben, amelyekben kazán, kályha, gázkonvektor üzemel.

Ha nem otthon vagyunk, akkor is lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk olyan terekben, ahol érezhetően rossz, állott a levegő. A közelmúltban a Levegő Munkacsoport mérőkészüléke egy budapesti étteremben jelzett rendkívül magas levegőszennyezettséget: az egészségre különösen ártalmas kis méretű részecskék (PM 2.5) értéke 571 μg/m3 volt – az éves egészségügyi határérték 25,7 μg/m³. A helyiségben érezhetően rossz, nehéz érzetű volt a levegő, és sokan köhögtek a vendégek és alkalmazottak között, talán nem is sejtve, hogy a beltéri szennyező anyagok okozzák az irritációt.

 

levegőminőség-mérő

Fotó: Levegő Munkacsoport, 2019. november 11. – rendkívül szennyezett beltéri levegő egy budapesti étteremben: a kis méretű részecskék (PM 2.5) értéke 571 μg/m³ (sárgával kiemelt érték).

Ügyeljünk tehát egészségünkre a biztonságosnak hitt zárt terekben is.

További információk olvashatók a beltéri légszennyezésről a Levegő Munkacsoport Otthonunk rémei című kiadványában.

 

A cikk a Tiszta levegőt! AWAIR projekt keretében készült. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A cikk szerzője a Levegő Munkacsoport