Megfulladnánk a városi fák nélkül

Lead kép

Por- és koromszűrés természetesen

A légszennyező anyagok egy részét a fák lombtömege képes lekötni. A szűrő úgy működik, hogy a szilárd szennyező anyagok (porszemcsék a hozzájuk tapadó nehézfémekkel, a korom, olajszármazékok, azbeszt stb.) megülepednek a leveleken. Az esővíz a szennyeződést időnként lemossa, és a szűrő levélfelület újra üzemképes. Egy 40 éves erdő hektáronként és évente 70 tonna szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből. Kutatások szerint egy lombköbméter levélfelület 4500 gramm szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből egy vegetációs időszak alatt (egy 50 éves fa kapacitása 405 kg szennyezés kiszűrése egy év alatt).

Klimatizálás gépek nélkül

A fák egyéb módon is óvják az egészségünket, ami elősegíti, hogy a szervezetünk ellenállóbb legyen a levegőszennyezéssel szemben. A fák a leveleken keresztül párologtatással hűtik a levegőt, ezzel pedig a természetes légáramláshoz is hozzájárulnak. Ahol sok a fa, ott a legnagyobb nyári hőségben is számíthatunk kellemes szellőre, ami lehűti a várost, és kifújja levegőjéből a port és az egyéb szennyeződéseket, míg a fák nélküli területeken a nyári forróságban alig mozdul a levegő.

Számítások szerint egy lombköbméter 47 liter vizet párologtat el egy vegetációs időszakban. Egy 50 éves fa évi produktuma 4230 liter, az 4,2 köbméter, tehát ennyivel javítja a környező közvetlen környezetünk klímáját. A fák árnyéka szintén sokkal elviselhetőbbé teszi a nyári hőséget.

A fákkal borított területen a talaj hőmérséklete még tűző nyári napon sem szokott 25 Celsius fok fölé emelkedni, miközben az árnyék nélküli aszfalt 60, egy fekete gépkocsi teteje pedig a 70 fokot is elérheti, kályhaként fűtve a környezetét.

Fákkal az egészségért

Számos kutatás szerint önmagában a fák jelenlétének óriási jelentősége van az emberi egészség megőrzésében. Torontóban például egy több mint 30 ezer főn végzett átfogó kutatás során térinformatikai módszerekkel megvizsgálták az egyes háztömböknél lévő fák számát, és értékelték a helyi lakosok általános, mentális, valamint szív-, és érrendszeri egészségügyi állapotát. Az eredmények alapján 4 százalékkal nagyobb lombkoronaborítás esetén (kb. 15-20 méterenként egy közepes fa), az ott élők – önértékelés alapján figyelembe vett – egészségi állapota annyival jobb volt, mintha évi 10 000 dollárral többet keresnének, és átköltöznének egy ennyivel nagyobb átlagjövedelmű városrészbe, vagy mintha 7 évvel fiatalabbak lennének.

 

A cikk a Tiszta levegőt! AWAIR projekt keretében készült. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A cikk szerzője a Levegő Munkacsoport