Miért nem szabad a hulladékot elégetni?

Lead kép

Súlyos bírság lehet belőle

A hulladékégetés jogsértő tevékenység, mely 500 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet. Ráadásul, a háztartási tüzelőberendelések sem alkalmasak hulladék égetésére, teljesítményük romlik a kibocsátott égéstermékektől, melyektől a kémény is tönkre mehet. Emiatt a készülék garanciája elveszhet, arról nem is beszélve, hogy a károsodott berendezés miatt még több mérgező anyag juthat a házon belül a levegőbe.

Mit nem szabad elégetni?

A kezeletlen fán és papíron kívül gyakorlatilag semmit. Nem szabad tehát elégetni például régi ablakkereteket, ajtókat, bútorlapokat és rétegelt lemezeket, építési fahulladékot sem. A műanyagok – például PET palackok, használt ruhák, autógumi – égetése is tilos, valamint fáradt olajat, olajos rongyot, pelenkát sem szabad eltüzelni.

Mi a helyzet a hulladéktüzelésű erőművel?

Magyarországon is üzemel kommunális hulladékot elégető, és abból energiát előállító erőmű. Azonban az ilyen üzem szigorú környezetvédelmi előírások betartásával, a célra speciálisan kialakított üzemben, füstgáztisztító eljárások és szűrőberendezések alkalmazásával, állandó szakmai felügyelet mellett működik. Ilyen teljesítményre a háztartási tüzelőberendezések egyáltalán nem alkalmasak.

Mit tehetek, ha hulladékégetést tapasztalok?

Ha valaki illegális hulladékégetést észlel, akkor a kormányhivatalok területileg illetékes járási hivatalánál, Budapesten pedig a kerületi kormányhivatalnál tehet bejelentést.

 

Még több infó a témában:

https://www.levego.hu/egyeb/ne-egesd-el/
http://www.futsokosankampany.hu/mit-ne-egessunk#tartalom

 

A cikk szerzője a Levegő Munkacsoport