A légszennyezés súlyosbítja a koronavírus-járványt

Lead kép

A koronavírus és légszennyezés közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmányok szerint a légszennyezettségnek jobban kitett személyeknél a halálos kimenetelű esetek aránya nagyobb, mint azoknál, akik tiszta levegőjű környezetben élnek – olvasható a Levegő Munkacsoport honlapján.

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy ha a fűtésből, közlekedésből és egyéb emberi tevékenységből PM2,5 koncentrációja egy köbméterben tartósan csak egy mikrogrammal is magasabb volt, az 11 százalékkal megdobta a COVID-19 halálozási arányát.

Kínai kutatók 49 kínai város adatai alapján szintén azt állapították meg, hogy szignifikáns sz összefüggés COVID-19-ben elhunytak száma és a PM2,5-koncentráció között.

Európai kutatók elemzése pedig azt mutatta ki, hogy Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország 66 térsége közül a koronavírusos halálesetek 78 százaléka abban az öt térségben következett be, ahol messze a legmagasabb volt az nitrogén-oxidok koncentrációja.

A légszennyezés az egyébként egészséges emberek koronavírusnak történő kitettségét is növelheti. Szennyezett levegőben a légutakat bélelő nyálkahártya csillói — melyek a légutak és a tüdő első védelmi vonalát képezik a belélegzett káros anyagokkal, kórokozókkal szemben — rövidebbé válnak vagy eltűnnek.