Mit tegyünk szmog esetén?

Lead kép

Belülről védekezzünk!

Fogyasszunk sok antioxidáns tartalmú élelmiszert, például C-vitamint, friss gyümölcsöket, zöldségeket, mert csökkentik a légszennyezés okozta káros egészségi hatásokat. A felső légutak irritációján megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével enyhíthetünk.

Tanácsok otthonra

Otthonunkban kerüljük a hagyományos porszívó használatát, mivel az általában felkeveri a port. Ha nincs megfelelő szűrővel ellátott porszívónk (pl. robotporszívó), akkor nedves ruhával töröljük át a padlót és a bútorok, tárgyak felületeit.

Ritkábban szellőztessünk, és ezt akkor tegyük, amikor a legalacsonyabb a levegő szennyezettsége. Például, ha forgalmas környéken tartózkodunk, ahol a közlekedés a fő szennyező, ott inkább a hajnali órákban, ahol pedig a fával, szilárd tüzelővel fűtés jellemző, ott általában a kora délutáni órákban ajánlott a gyors, intenzív szellőztetés. Mindig mérlegeljük a helyi körülményeket: ha például a szomszéd kéményéből délután 2 órakor dől a füst, akkor nyilvánvalóan ne ekkor tárjuk ki az ablakokat.

Ha van lehetőségünk rá, ne válasszuk a szilárd tüzelést. Ha kénytelenek vagyunk szilárd tüzeléssel fűteni, akkor különösen figyeljünk a tűz helyes megrakására, megfelelő légellátásra, és arra, hogy jó minőségű, száraz tüzelőt égessünk. A hulladékok (PET palack, pelenka, bútorlap, stb.) égetését jogszabály tiltja, ezek égetésekor ugyanis mérgező, rákkeltő anyagok jutnak a kül- és beltéri levegőbe, megsokszorozva háttérszennyezés okozta ártalmakat.

Az sem mindegy, mivel és merre megyünk

Csökkentsük minimálisra az autóhasználatot, és részesítsük előnyben a közösségi közlekedést. Ha gyalogunk, válasszunk minél kisebb forgalmú útvonalat, tehát részesítsük előnyben a sétálóutcákat, mellékutcákat, és parkokon átvezető gyalogutakat a több sávos utak menti járdákkal szemben.

Sport a szabadban? Ne most!

Kritikus légszennyezettség idején ne menjünk sportolni a szabadba, mert az intenzív mozgás miatt több szenyezőanyagot szívunk be, mint nyugalmi állapotban. Bár megjegyzendő, hogy a testmozgás a vérkeringés javításával és az aerob folyamatok támogatásával hozzájárul a szennyezés okozta tünetek csökkentéséhez.

Különösen figyeljünk a veszélyeztetett csoportokba tartozókra, különösen, ha egyedül élnek. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, asztmások, fiatalok és idősek, várandós nők, mozgásukban korlátozottak nagyobb kockázatnak vannak kitéve!

Honnan tudjuk, mi az aktuális helyzet? Itt érdemes tájékozódni!

A cikk szerzője a Levegő Munkacsoport